Avokadopasta




Kilka lat temu Finlandię od Hanko, aż po Utsjoki ogarnął szał o nazwie Avokadopasta. Wszyscy i wszędzie zachwycali się tym daniem. Super szybkie i bardzo zdrowe. Finowie, oprócz ogromnej miłości do swoich tradycyjnych potraw, również bardzo chętnie próbują nowe smaki. Większość znanych mi młodych Finów testuje przeróżne diety, od wysokobiałkowych, przez bezglutenowe do witariańskiej.

Umiejętności kucharskie potrzebne do przygotowanie tej potrawy ograniczają się do ugotowania makaronu i pokrojenia składników. U nas dzisiaj z pełnoziarnistym makaronem.

Składniki

400g dowolnego makaronu
2 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 limonka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki startego pecorino



Przygotowanie

Zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W czasie kiedy makaron się gotuje przygotować resztę dania. Czosnek, chili (bez ziarenek) pokroić w drobną kosteczkę, bazylię i pietruszkę posiekać. Pokroić avokado. Pokrojone składniki wrzucić do miski, wycisnąć sok z jednej limonki dodać sól, pieprz i ser. Kiedy makaron będzie ugotowany wrzucić do miski wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.


Komentarze

Popularne posty