Lohilaatikko - zapiekanka z łososiem
Dzisiaj w Helsinkach pierwszy jesienny sztorm i niestety będzie ich jeszcze wiele. Już się do nich przyzwyczaiłam, ale dalej nie lubię kiedy sosnowe szyszki uderzają w moje okna, szczególnie w środku nocy. Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza warto przygotować pyszny ciepły posiłek.
Zapiekana z łososiem to kolejne z ulubionych i bardzo domowych, fińskich dań. Dzisiaj w wersji tradycyjnej, z ziemniakami, koperkiem i śmietaną. Bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.
1kg ziemniaków
1 cebula
2dl śmietanki
2dl mleka
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
pęczek koperku
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka soli
biały pieprz do smaku, ok pół łyżeczki
Przygotowanie
Łososia oczyścić, usunąć ości i skórę, pokroić w paski. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać solą morską i zamieszać.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulkę zeszklić na maśle. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym i dodać zeszkloną cebulkę. Ułożyć kawałki łososia i górną warstwę ziemniaków.
Śmietankę, mleko i jajko zamieszać razem, dodać drobno posiekany koperek oraz biały pieprz, polać zapiekankę. Równomiernie rozprowadzić kwaśną śmietanę.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulkę zeszklić na maśle. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym i dodać zeszkloną cebulkę. Ułożyć kawałki łososia i górną warstwę ziemniaków.
Śmietankę, mleko i jajko zamieszać razem, dodać drobno posiekany koperek oraz biały pieprz, polać zapiekankę. Równomiernie rozprowadzić kwaśną śmietanę.
Komentarze
Prześlij komentarz