sobota, 12 marca 2016

Jajko Mignon


Dzisiaj będzie o jajku, specjalnym jajku! 




Jajko Mignon jest jedynym i niepowtarzalnym jajkiem wielkanocnym produkowanym w Finlandii. Od momentu pojawienia się jajek Mignon w sklepach wiadomo, że Wielkanoc jest blisko.
Przepis na jajko pojawił się w Finlandii już w 1896 roku, kiedy to założyciel największej fińskiej firmy produkującej słodkości, przywiózł nugatowy przepis z Niemiec.






Ciekawostką jest to, że smakowite nugatowo-orzechowo-migdałowe wnętrze jest ukryte w naturalnej skorupce. Tak więc, proces produkcji tych słodkości zaczyna się na fermie kur, gdzie wybierane są jajka o odpowiednim kształcie, wielkości i kolorze. Następnie trafiają one do miejsca, w którym robi się z nich wydmuszki, gdzie są również poddawane  procesowi dokładnego mycia, dezynfekcji i suszenia. Tak przygotowane wydmuszki trafiają do miasta Vantaa w pobliżu Helsinek.
Jajko Mignon jest niezwykle popularne, o czym może świadczyć fakt, że ich produkcja wynosi ponad półtora miliona sztuk rocznie. Swojego czasu były nawet przygotowywane dla rodziny carskiej. Znam rówież wielu miłośników tego specjału w Polsce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz