sobota, 18 czerwca 2016

Silakkapihvit - "steki" śledziowe




Silakkapihvit - to smażone filety śledziowe, które stają się "stekami śledziowymi" przez połączenie dwóch filetów ze sobą ;)
Silakkapihvit podane z młodymi ziemniakami i obowiązkowym koperkiem to wyjątkowo tradycyjne, letnie danie w Finlandii i Szwecji. Co prawda dzisiejsza pogoda, po ostatnich ulewach oraz nocnym sztormie, bardziej przypominaja jesień, ale nie będziemy się załamywać (jeszcze)!
Śledzie są w ogóle obecnie niedoceniane, a to bardzo smaczne i wyjątkowo ekonomiczne ryby. Wiem, wiem, śledzie bałtyckie są niezdrowe itp. jak zawsze doradzam umiar - tutaj pisałam, o tym jakie są fińskie zalecenia dotyczące spożywania śledzi bałtyckich.
Do wykonania tego dania potrzebujemy świeże filety śledziowe, trochę masła i koperek. Ja jeszcze robię do nich koperkowy sos jogurtowy. Filety możemy bardzo łatwo zrobić sami! Naprawdę!




Składniki
około 500g filetów śledziowych
sól i biały pieprz do smaku
pęczek koperku
sok z cytryny
młode ziemniaki
masło do smażenia
3 łyżki mąki żytniej

Sos jogurtowy
200g gęstego jogurtu
koperek
sól do smaku



Przygotowanie
Filety opłukać, osuszyć posypać wewnętrzną stronę solą, pieprzem, koperkiem i pokropić cytryną. Następnie składać dwa filety podobnej wielkości ze sobą (jak na zdjęciu), obtoczyć w mące żytniej i smażyć na maśle po kilka 3-4 minut z każdej strony.
Ziemniaki ugotować, posypać koperkiem. Zamieszać składniki sosu i gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz