sobota, 31 października 2015

Kaalilaatikko - fińska zapiekanka z kapustą i mielonym mięsem



Fińskie smaki wracają do pracy po grypowym "urlopie".

Zapiekanka z kapustą należy do tradycyjnych, domowych fińskich dań. Kaalilaatikko bardzo kojarzy mi się z jesienią, w smaku przypomina polskie gołąbki, tylko jest trochę słodsza. O fińskich gołąbkach będzie za niedługo, i to będzie ogromne zaskoczenie, szczególnie dla Polaków ;-)
Niektórzy Finowie do tej pory mają kaalilaatikko-traumę z czasów szkolnych. Sama próbowałam kaalilaatikko w wersji stołówkowej i zapewniam, że tradycyjna zapiekanka nie ma z tym nic wspólnego.

Skladniki

1kg białej kapusty
400g mięsa mielonego (może być wołowina, wieprzowina lub mieszane)
100ml ryżu najlepiej krótkoziarnistego, okrągłego
1 cebula
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka syropu cukrowego
300ml bulionu lub wody
1 łyżeczka soli - jeżeli używamy wody
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku




Przygotowanie

Pokroić kapustę, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 20 min.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni razem z mięsem. Dodać przyprawy.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, dodać mięso, ugotowaną i odcedzoną kapustę, zamieszać oraz wlać bulion.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 60 minut aż ryż będzie miękki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz