piątek, 11 grudnia 2015

Porkkanalaatikko - zapiekanka marchewkowa




Zapiekanka z marchewką na wigilijnym stole może budzić, i budzi wielkie zdziwienie. Jest to bardzo dobry i lekkostrawny dodatek do dania głównego, czyli szynki.

Składniki
1kg marchewki
500ml wody
1 łyżeczka soli
150 ml ryżu krótkoziarnistego
200 ml śmietanki
100 ml mleka
1 jajko
50 ml syropu cukrowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
masło do wysmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej do posypania

Przygotowanie
Marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zalać wodą (tak, aby tylko przykrywała marchew), dodać sól. Ugotować marchew do miękkości. Nie wylewać wody, w tej samej wodzie ugotować ryż. W czasie kiedy ryż się gotuje można zmiksować marchewki i dodać pozostałe składniki. Kiedy ryż będzie miękki dodać do masy marchewkowej. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki lub naczynia żaroodpornego, posypać bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz