wtorek, 13 października 2015

Lindströminpihvit - Kotlety à la Lindström


Kotlety à la Lindström są bardzo lubianym daniem głównie w Szwecji i Finlandii. Powszechnie uznaje się że jest to szwedzka specjalność, na co wskazuje nazwisko Lindström, ale ich pochodzenie nie jest do końca pewne. Jedna historia mówi, że autorką tego dania jest niejaka pani Lindström mieszkająca w Sztokholmie, która w przypływie kulinarnego olśnienia do przygotowanej masy mięsnej (pewnie na klopsiki) dodała pokrojone buraczki. Druga historia, mówi o tym, że urodzony w Sankt Petersburgu fiński porucznik Henrik Lindström, w pewnej restauracji w Kalmarze w 1862 roku, chciał się popisać przed swoimi znajomymi daniem swojego autorstwa. Prawdopodobnie zażyczył sobie, aby przyniesiono mu kotlety z mielonej wołowiny z cebulą, kaparami i buraczkami. Po objaśnieniu znajomym szczegółów, kotlety wróciły do kuchni - na patelnię. Niedługo po tym, kotlety na stałe pojawiły się w menu restauracji. Stąd ich 'szwedzkość', jednak dodatek buraczków bardziej może świadczyć o rosyjskim pochodzeniu. W kuchni fińskiej wpływy szwedzkie i rosyjskie są bardzo widoczne, niektóre dania były nieznacznie modyfikowane na fińskie potrzeby, objawiało się to głównie usunięciem, lub zmiejszeniem ilości przypraw.


Składniki
400g mielonego mięsa wołowego
3 średnie buraczki
1 cebula
1 jajko
1dl bułki tartej
1dl mleka
1dl wody
1łyżeczka soli
pieprz wg uznania
1 łyżka kaparów

Przygotowanie

Bułkę tartą zalać mlekiem i wodą i pozostawić aż płyn się wchłonie. Buraczki, cebulę i kapary drobno pokroić i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Uformować kotlety, smażyć na oleju lub maśle wg uznania. Podawać z ziemniakami i smażoną cebulą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz