poniedziałek, 12 października 2015

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika


Pannukakku, to rodzaj naleśnika pieczonego w piekarniku. Pannukakku jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Naleśnik ten jest grubszy od zwykłych naleśników, ale tak samo pyszny. I co najważniejsze, kiedy mamy ochotę na naleśniki i nie chce nam się stać i smażyć - pannukakku jest idealnym rozwiązaniem. Najczęściej podawany z dżemem truskawkowym i z bitą śmietaną. Pannukakku jest tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem do grochówki w czwartki. Wiele restauracji, w porze obiadowej w czwartki, serwuje grochówkę i pannukakku.

Składniki
3 jajka
700 ml mleka
500 ml mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
50g masła

Przygotowanie
Roztrzepać jajka, dodać cukier, mleko i dokładnie zmiksować, dodawać mąkę i pozostałe składniki, na koniec dodać miękkie masło. 'Ciasto' będzie bardzo rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Dużą blachę, taką z piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia naleśnik będzie się wybrzuszał jak karpatka, ale to też zupełnie normalne. Podawać z dżemem i/lub bitą śmietaną.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pychota, szczególnie dla małych słodyczożerców :) Dobra alternatywa dla czekolady!

    OdpowiedzUsuń