niedziela, 11 października 2015

Uuniomenat - pieczone jabłka


Uuniomenat to bardzo łatwy w przygotowaniu jesienny, aromatyczny i lekki deser. Nie ma nic lepszego na zimne, ponure dni niż rozgrzewający zapach jabłek, cynamonu, goździków i anyżu. Można je przygotować na wiele sposobów, dzisiaj z posypką z płatków owsianych z cukrem muscovado. Dla większych łasuchów można podawać z lodami, sosem waniliowym lub karmelem.


Składniki
4 średnie jabłka (zależy ilu mamy chętnych)
1 łyżka ciemnego syropu cukrowego
1/2 łyżeczki cukru muscovado
2 łyżki calvadosu lub rumu
1 łyżka wody
1 gwiazdka anyżu
3 goździki w całości
1 mała laska cynamonu

na posypkę
1 czubata łyżka masła lub margaryny
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki cukru muscovado
1/2 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie
Wymieszać syrop z wodą, calvadosem, cukrem i przyprawami, odstawić na chwilę. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. w garnku lub na patelni rozpuścić masło, dodać jedną łyżeczkę cukru muscovado, zamieszać. Dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać, zestawić z ognia. Tak przygotowanie płatki układać na jabłkach, dodać wcześniej przygotowany 'sos' razem z przyprawami, posypać cynamonem i cukrem muscovado. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut w aż płatki się zarumienią.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz