Kuchnia fińska
Kuchnia fińska charakteryzuje się prostotą zarówno w
doborze składników jak i ich przygotowaniu. Za tę prostotę odpowiedzialny jest
surowy klimat, powszechna bieda oraz pragmatyzm samych Finów. Oczywiście
współczesna kuchnia fińska wykorzystuje tradycyjne produkty, ale w zdecydowanie
inny sposób – łączy znane smaki z nowymi technikami. Można się o tym łatwo
przekonać w licznych helsińskich restauracjach.

Podstawowymi składnikami tradycyjnej kuchni fińskiej
są zboża (głównie żyto), ziemniaki (wcześniej była to zdecydowanie brukiew)
ryby, mięso, mleko i jego przetwory oraz owoce leśne. Czarne jagody, borówki brusznice, maliny moroszki to prawdziwe skarby fińskich lasów. Borówki brusznice wykorzystuje się bardzo często w kuchni fińskiej, zarówno do przygotowania deserów, jak i jako dodatek do dań mięsnych. Przyprawy jako dobro
luksusowe w dawnej kuchni fińskiej prawie nie występowały, czasami stare przepisy
ograniczają się jedynie do soli i czarnego pieprzu. Jednak wraz ze wzrostem
dostępności przypraw w fińskich przepisach zaczęło pojawiać się ziele
angielskie, liście laurowe, w zamożniejszych domach cynamon, kardamon oraz
kolorowy pieprz. Kuchnia fińska jest bardzo łagodna w smaku, czosnek
zdecydowanie rzadziej pojawia się w fińskich potrawach niż np. w polskich.
Cebula jest używana, ale rozważnie. Koper jest absolutnie obowiązkowym
dodatkiem do ryb.
Fińskie wypieki, szczególnie drożdżowe pachną kardamonem, którego rozgrzewający aromat idealnie poprawia nastrój w długie jesienno-zimowe wieczory. Obecna Finlandia to również kraina mlekiem i kawą płynąca :-)
Bieda w Finlandii była naprawdę dotkliwa,
warto wspomnieć, że ostatnia wielka klęska głodu w Europie zachodniej miała
miejsce w Finlandii w latach 1866-1868. W wyniku głodu zmarło około 8 procent
ludności. W czasach Wielkiego Głodu często głównym pożywieniem był chleb -
pettuleipä, przygotowywany z mąki żytniej i zmielonego łyka sosnowego.
Po drugiej wojnie światowej wraz z
napływem ludności przesiedlonej z Karelii, do kuchni fińskiej zostają włączone
nowe dania, jak karjalanpaisti czy karjalanpiirakka
Kolejna rewolucja w kuchni fińskiej nastąpiła w latach
70. XX wieku i była związana z dużą migracją do miast oraz ogromnym wzrostem
zatrudnienia kobiet. Z jednej strony, już w szkołach uczono dzieci zdrowego
odżywiania, w telewizji pojawiły się pierwsze programy kulinarne, uczące Finów
jak np. robić surówki i nie rozgotowywać warzyw. Z drugiej natomiast,
emancypacja kobiet spowodowała znaczny wzrost produkcji gotowej żywności oraz spopularyzowania
mrożonek. Do najpopularniejszych produktów mrożonych należał kurczak oraz
mieszanka kukurydza-groszek-papryka (dostępna w sklepach do dzisiaj).
Największym rarytasem były mrożone krewetki, przynoszące odrobinę egzotyki na
fińskie stoły. Do kulinarnych nowości w tym okresie należy również zaliczyć:
świeże soki oraz wzrost spożycia białego pieczywa i jogurtów.
W latach 80. XX wieku wraz ze wzrostem poziomu
życia, zmieniły się upodobania kulinarne Finów. Właśnie na ten okres przypadają
lata największego spożycia mięsa, a spaghetti stało się jednym z
najpopularniejszych dań. Nastąpił znaczny wzrost zainteresowania jedzeniem oraz
winem, w gazetach pojawiały się specjalne dodatki kulinarne. W 1987 roku
pierwsza fińska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin.
Ale lata 80.
to niestety też zgubny dla Finów zachwyt fast foodami - w 1984 roku McDonald's otworzył swoją
pierwszą restaurację.
Ciekawostki z tego okresu to narodziny wielkiej
miłości Finów do mikrofalówek i owoców kiwi. Torty kanapkowe stały się daniem
obowiązkowym w czasie niemalże każdej rodzinnej uroczystości. Kolejną rewolucją było
zwycięstwo margaryny nad masłem.
Lata 90. XX to znowu czasy zaciskania pasa ze
względu na wielki kryzys ekonomiczny, który niejako zmusił Finów do gotowania i
pieczenia w domu. Bardzo popularne stały się domowe wypieki, słone wypieki w
szczególności.
Wzrost
zainteresowania pochodzeniem produktów w tym okresie był związany z
przystąpieniem Finlandii do Unii Europejskiej. Pochodzenie produktów jest
bardzo istotne w Finlandii, czasami przybierając wręcz fanatyczne formy. Dla
części Finów, jedynie fińskie produkty nadają się do spożycia jako jedyne
bezpieczne i zdrowe. Do tej kategorii zaliczają się moje ulubione fińskie,
bezsmakowe, zielone i cholernie drogie pomidory ;-)
W tym okresie
Finowie polubili również sałaty, wynikało to zapewne z większej świadomości oraz lepszej edukacji dotyczącej zdrowego odżywiania. Pod koniec lat 90. XX wieku na fińskich stołach królował łosoś z cytrynowym pesto, sałatka z krewetkami, czekoladowy mus oraz bezy.
W tym samym czasie również zmywarki zawojowały fińskie kuchnie.
Wiek XXI w fińskich domach to okres prawdziwej rewolucji kulinarnej. Fińskie dania przez chwilę musiały ustąpić miejsca kuchni chińskiej,
japońskiej, tajskiej oraz meksykańskiej. Finowie zaczęli również więcej
podróżować i smakować. Gotowanie stało się kolejny raz jednym z najbardziej
lubianych zajęć. Zaczęto zwracać coraz większą uwagę na sposób produkcji
żywności i powoli produkty ekologiczne zyskiwały popularność.
Z drugiej
strony kuchnia skandynawska i nordycka stała się również obiektem zainteresowań
w innych krajach. Finowie często chętnie wracają do własnych kulinarnych
korzeni i próbują (z sukcesem) nadać swoim ulubionym daniom nieco bardziej
nowoczesny wygląd, a także smak.
Tradycyjna
kuchnia fińska jest trochę jak Finowie - prosta i zgodna z naturą.
Komentarze
Prześlij komentarz