Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika
Pannukakku, to rodzaj naleśnika pieczonego w piekarniku. Pannukakku jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu.
Naleśnik ten jest grubszy od zwykłych naleśników, ale tak samo pyszny. I co najważniejsze, kiedy mamy ochotę na naleśniki i nie chce nam się stać i smażyć - pannukakku jest idealnym rozwiązaniem. Najczęściej podawany z dżemem truskawkowym i z bitą śmietaną. Pannukakku jest tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem do grochówki w czwartki. Wiele restauracji, w porze obiadowej w czwartki, serwuje grochówkę i pannukakku.
Składniki
3 jajka
700 ml mleka
500 ml mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
50g masła
Przygotowanie
Roztrzepać jajka, dodać cukier, mleko i dokładnie zmiksować, dodawać mąkę i pozostałe składniki, na koniec dodać miękkie masło. Odstawiamy na około 30 minut. 'Ciasto' będzie bardzo rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Dużą blachę, taką z piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia naleśnik będzie się wybrzuszał jak karpatka, ale to też zupełnie normalne. Podawać z dżemem i/lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Pychota, szczególnie dla małych słodyczożerców :) Dobra alternatywa dla czekolady!
OdpowiedzUsuńOd kiedy to make w ml podajemy? I potem czlowiek robi cos i nie wychodzi...
OdpowiedzUsuńW Finlandii zawsze! Przelicznik znajduje się w głównym pasku na górze.
UsuńTak! Wielkie dzięki - ja nigdy nie wiem ile mąki ile waży, a na mililitry to przynajmniej można odmierzyć.
Usuń500g mąki? Nie za dużo?
OdpowiedzUsuń500 ml, nie 500g :-) W przeliczeniu na gramy, to będzie około 340g
UsuńDziś zrobiłam po raz pierwszy. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że się udało.
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuńDlaczego restauracje serwują go z grochowka akurat w czwartki?
OdpowiedzUsuńPrzepyszny!! :) zostaje z nami na stałe :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że posmakowało :-)
Usuń