niedziela, 23 sierpnia 2015

Herkku - smakołyk, przysmak



W ten weekend w Helsinkach na placu przy dworcu kolejowym, Rautatientori, miał miejsce festiwal fińskich przysmaków.  Można tam było spróbować różnych lokalnych specjałów od chlebów przez mięso niedźwiedzia i łosia, po musztardę  jagodami oraz miód (oczywiście!) z lukrecją.










Wczoraj miałam okazję sprówbować wyśmienite sery oraz lody malinowe. 






Polecam również przed zbliżającą się jesienią i zimą zaopatrzyć się w zdrowe soki, jak na przykład sok z maliny moroszki, jagód, borówek lub rokitnika. Rokitnik został niestety trochę zapomniany w Polsce, a to wielki błąd! Małe zółto-pomarańczowe owoce kryją w sobie mnóstwo aktywnych substancji i ogromne ilości witaminy C.  



Liczne stoiska oferowały również ciepłe dania, jak smażony łosoś, sieja i smażone sielawy. Wyjątkowym fińskim specjałem jest również Loimulohi, łosoś pieczony nad ogniskiem przybity drewnianymi kołkami do drewnianych desek (zazwyczaj olcha lub osika)  – a wygląda to tak.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz