czwartek, 20 sierpnia 2015

Zupa łososiowa - Lohikeitto


W Finlandii zupę łososiową znajdziemy prawie wszędzie,  w każdym domu i każdej 'fińskiej' restauracji. Miłośnicy tej zupy dzielą się zazwyczaj na dwie grupy, dla jednej zupa łososiowa może być tylko i wyłącznie z mlekiem, dla drugiej grupy tylko i wyłącznie ze śmietaną. U mnie w zależności od nastroju i pogody. Jedno jest pewne, to zdrowa, smaczna i bardzo fińska zupa!






Składniki:

500g - 1kg łososia
1 litr bulionu rybnego/warzywnego lub wody
6 średnich twardych ziemniaków
1-2 marchewki
200-250ml mleka lub śmietany
2 łyżki masła
1 liść laurowy
3-5 ziarenek ziela angielskiego
1 duża cebula
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny




Przygotowanie:

Jeżeli nam się śpieszy to po prostu gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę, przyprawy. Kiedy ziemniaki zmiękną (po około 15 minutach) dodajemy łososia pokrojonego w kostkę, gotujemy kilka minut (5) i dolewamy mleko. Zagotować. Pod koniec dodajemy koperek i masło. 
Zupa łososiowa najlepiej smakuje jeżeli jest zrobiona na bulionie rybnym, który możemy sami łatwo przygotować.


Bulion rybny

Składniki
2l wody
głowa, ości, ogon i inne resztki różnych ryb.
kawałek selera
1 marchew
1 duża cebula
2 liście laurowe
kilka gałązek natki pietruszki
6 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarenka pieprzu białego

Przygotowanie
Resztki ryby włożyć do garnka zimnej wody, postawić na małym ogniu i gotować. Zebrać szumy i dodać pozostałe składniki. Gotować 20 min, odcedzić i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz