Zupa łososiowa - Lohikeitto
Suomenlinna |
W Finlandii zupę łososiową znajdziemy prawie wszędzie, w każdym domu i każdej fińskiej restauracji. Całkiem smaczną zupę łososiową znajdziecie nawet w fińskim warsie :-). Miłośnicy tej zupy dzielą się zazwyczaj na dwie grupy, dla jednej zupa łososiowa może być tylko i wyłącznie z mlekiem, dla drugiej grupy tylko i wyłącznie ze śmietaną. U mnie w zależności od nastroju i pogody. Jedno jest pewne, to zdrowa, smaczna i bardzo fińska zupa!
Składniki:
700g - 1kg łososia
1 litr
bulionu rybnego/warzywnego lub wody
6 średnich twardych ziemniaków1-2 marchewki200-250ml mleka lub słodkiej śmietany2 łyżki masła
3-5 ziarenek ziela angielskiego
1 duża cebula
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:Jeżeli nam się śpieszy to po prostu gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę, przyprawy. Kiedy ziemniaki zmiękną (po około 15 minutach) dodajemy łososia pokrojonego w kostkę, gotujemy kilka minut (5) i dolewamy mleko. Zagotować. Pod koniec dodajemy koperek i masło. Zupa łososiowa najlepiej smakuje jeżeli jest zrobiona na bulionie rybnym, który możemy sami łatwo przygotować.
Bulion rybny
Składniki:
6 średnich twardych ziemniaków1-2 marchewki200-250ml mleka lub słodkiej śmietany2 łyżki masła
3-5 ziarenek ziela angielskiego
1 duża cebula
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:Jeżeli nam się śpieszy to po prostu gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę, przyprawy. Kiedy ziemniaki zmiękną (po około 15 minutach) dodajemy łososia pokrojonego w kostkę, gotujemy kilka minut (5) i dolewamy mleko. Zagotować. Pod koniec dodajemy koperek i masło. Zupa łososiowa najlepiej smakuje jeżeli jest zrobiona na bulionie rybnym, który możemy sami łatwo przygotować.
Bulion rybny
Składniki:
1 liść
laurowy
2l wody
głowa, ości, ogon i inne resztki łososia, lub innej ryby/ryb
duży kawałek selera
1 marchew
1 duża cebula
2 liście laurowe
kilka gałązek natki pietruszki
6 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarenka pieprzu białego
Przygotowanie:
Resztki ryby włożyć do garnka zimnej wody, postawić na małym ogniu i gotować. Zebrać szumy i dodać pozostałe składniki. Gotować 20 min, odcedzić i gotowe.
głowa, ości, ogon i inne resztki łososia, lub innej ryby/ryb
duży kawałek selera
1 marchew
1 duża cebula
2 liście laurowe
kilka gałązek natki pietruszki
6 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarenka pieprzu białego
Przygotowanie:
Resztki ryby włożyć do garnka zimnej wody, postawić na małym ogniu i gotować. Zebrać szumy i dodać pozostałe składniki. Gotować 20 min, odcedzić i gotowe.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń