piątek, 28 sierpnia 2015

Makaronilaatikko - zapiekanka z makaronem i mielonym mięsem

Makaronilaatikko to kolejna z ulubionych, domowych potraw Finów. Tradycyjna kuchnia fińska jest bardzo oszczędna jeżeli chodzi o przyprawy i ogranicza się najczęściej do soli i pieprzu. Liść laurowy i ziele angielskie są dopuszczalne w kilku potrawach. Wynika to głównie z braku dostępu do egzotycznych przypraw (w dawnych czasach), a także z tego, że Finlandia była naprawdę bardzo biednym krajem i drogie przyprawy były zbytecznym wydatkiem. Nie znalazłam jeszcze informacji, dlaczego w tradycyjnej fińskiej kuchni nie używa się prawie w ogóle ziół. Niektóre z nich rosną nawet daleko na pólnocy i są raczej łatwo dostępne. Moja wersja Makaronilaatikko zawiera sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i ziarenka kolendry.




Składniki
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 (400g) opakowanie makaronu małe kolanka
100g startego sera żółtego
2 dl śmietanki 
1 duża cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
6 rozgniecionych ziarenek kolendry
szczypta mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

Ugotować makaron na półtwardo. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać mięso i podsmażyć.  Makaron i  mięso wymieszać w naczyniu żaroodpornym, dodać przyprawy, śmietankę, część sera. Pozostałą część sera posypać zapiekankę. Wstawić do piekarnika, piec w temp 200 stopni pod przykryciem przez 20 minut, następnie kolejne 10 bez przykrycia.

Do zapiekanki czasami dodaje się również jajko, wówczas jest ona bardziej zbita. Niektórzy są nawet fanami zapiekanki, którą można kroić nożem, ja sie do nich nie zaliczam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz