czwartek, 20 sierpnia 2015

Kardamonowe bułeczki z jagodami i tradycyjne małe bułeczki z cukrem - Mustikkapullat ja pikkupullat



Pyszne mięciutkie, maślane i bardzo aromatyczne bułeczki. Piekę je w papilotkach głównie z wygody, ponieważ nie lubię jak się sklejają z innymi w czasie pieczenia.  Zawsze wychodzą idealne i prawopodobnie za każdym razem smakują lepiej. Mam już spory bułeczkowy fan club. Z tego przepisu robię dwa rodzaje bułek-większe z jagodami i mniejsze posypane gruboziarnistym cukrem.




Składniki:

2 1/2dl mleka pełnotłustego
20g drożdży lub 1 saszetka drożdży suchych
1 jajko
100 ml cukru (ja daję trochę mniej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
600-700ml mąki pszennej
100g masła
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
gruboziarnisty cukier/cukier puder

wersja z jagodami:

400ml jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania upieczonych bułeczek



Przygotowanie:

1. Drożdże rozgnieść i dodać do ciepłego mleka, lekko zamieszać i pozostawić na chwilę. Następnie dodać jajko, cukier, kardamon, sól oraz część mąki, zamieszać drewnianą łyżką, albo ręką aż do uzyskania gładkiej masy.

2. Powoli dosypać resztę mąki i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski dodać miękkie masło. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przystąpić do dalszych działań. Z ciasta uformować małe lub większe bułeczki, położyć na blasze lub włożyć do papilotek na muffinki i zostawić do wyrośnięcia.

wersja z jagodami:

w wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie, w które kładziemy jagody (jeżeli mrożone, to wymieszane z mąką ziemniaczaną), krawędzie posmarować jajkiem. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem.

wersja bez jagód:

wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać gruboziarnistym cukrem lub migdałami.

Piec w temperaturze 200 stopni 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek, dlatego należy sprawdzić.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz