Pullapitko - fińska chałka z kardamonem i rodzynkami



Pullapitko (fiński rodzaj chałki z kardamonem) jest bardzo aromatyczna, mięciutka, maślana dlatego też jest od dziesiątek lat ulubionym fińskim dodatkiem do kawy. Ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia. Przepis dostałam od mojej teściowej, chociaż ona zawsze twierdzi, że jej chałka nigdy się nie udaje.



Składniki (na jedną dużą chałkę)
250ml mleka

20g świeżych drożdży
1 jajko
700ml mąki pszennej
75g masła
1 łyżeczka soli
100ml cukru
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
opcjonalnie rodzynki

1 roztrzepane jajko
cukier gruboziarnisty

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajko, cukier, kardamon i sól oraz rodzynki, dokładnie
zamieszać. Powoli dodawać mąkę, dobrze mieszając. Mąkę należy dodawać powli, aby ciasto nie wyszło zbyt zbite i twarde jeżeli dodamy jej zbyt dużo. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować chałkę. 

Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich dwa długie wałeczki. Następnie układamy je w łuk, jeden nad drugim. O tak


 Zaczynamy zwijanie od trzeciego waleczka, przekładamy go na drugą stronę. O tak:




 Teraz już łatwo, Krzyżujemy wałeczki 1 i 4, następnie kryżujemy wałeczki 2 i 3 i tak do końca.


Może ten sposób wygląda na trochę skomplikowany, dla ułatwienia można podzielić ciasto na trzy części i zawijać jak zwykły warkocz.

Tak przygotowaną chałkę odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem lub mlekiem i posypać gruboziarnistym cukrem lub migdałami. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 - 25 minut.



Smacznego!


Komentarze

Popularne posty