Pullapitko - fińska chałka z kardamonem i rodzynkami



Pullapitko, to fińska chałki z kardamonem (oczywiście). Pullapitko jest bardzo aromatyczna, mięciutka, maślana i od dziesiątek lat jest ulubionym fińskim dodatkiem do kawy. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepis dostałam od mojej teściowej, chociaż ona zawsze twierdzi, że jej chałka nigdy się nie udaje.



Składniki (na jedną dużą chałkę)

250ml mleka
20g świeżych drożdży
1 jajko
700ml mąki pszennej
75g masła
1 łyżeczka soli
100ml cukru
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
opcjonalnie rodzynki

1 roztrzepane jajko
cukier gruboziarnisty

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajko, cukier, kardamon i sól oraz rodzynki, dokładnie
zamieszać.
Powoli dodawać mąkę, dobrze mieszając. Mąkę należy dodawać powli, aby ciasto nie wyszło zbyt zbite i twarde jeżeli dodamy jej zbyt dużo. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować chałkę. 

Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich dwa długie wałeczki. Następnie układamy je w łuk, jeden nad drugim. O tak


 Zaczynamy zwijanie od trzeciego waleczka, przekładamy go na drugą stronę. O tak:




 Teraz już łatwo, Krzyżujemy wałeczki 1 i 4, następnie kryżujemy wałeczki 2 i 3 i tak do końca.


Może ten sposób wygląda na trochę skomplikowany, dla ułatwienia można podzielić ciasto na trzy części i zawijać jak zwykły warkocz.

Tak przygotowaną chałkę odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem lub mlekiem i posypać gruboziarnistym cukrem lub migdałami. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 - 25 minut.



Smacznego!


Komentarze

Popularne posty