czwartek, 20 sierpnia 2015

Witajcie!



Finlandia-zimno, mróz, śnieg, jeziora, lasy, renifery, sauna- najczęściej tylko tyle o niej wiemy, ale uwierzcie to jest wyjątkowo urzekający i smakowity kraj.  

Mieszkam tu od wielu lat, jednak za każdym razem odkrywam coś nowego,  bez względu na to, czy jestem w zabieganych Helsinkach, czy w lesie na mroźnym końcu świata.
Właściwie nieodkryta i nieznana kuchnia fińska może być tego dobrym przykładem.  Zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym wydaniu ma bardzo wiele do zaoferowania.
Tradycyjna kuchnia fińska charakteryzuje się prostotą w doborze składników i ich przygotowaniu oraz oszczędnym użyciem przypraw i ziół. Ryby, mięso, zboża i leśne owoce stanowią podstawę najważniejszych fińskich dań. Finlandia przez długi czas należała do Szwecji, potem do Rosji, co również możemy  zaobserwować na fińskich talerzach. Finowie cenią swoją tradycyjną kuchnię, ale też nie zamykają się na wszelkiego rodzaju nowinki i trendy z całego świata.

Zapraszam do spokojnego świata ciepłych wędzonych okoni, zupy z łososia,aromatycznych kardamonowych wypieków, malin moroszek, jagód, brusznic przyrządzanych na milion sposobów....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz