poniedziałek, 28 września 2015

Aura-lohi - Łosoś z niebieskim serem pleśniowym



Aura-lohi, czyli łosoś z niebieskiem serem pleśniowym.

Wiem, niebieski ser pleśniowy nie kojarzy się z Finlandią w ogóle, a jednak Finowie mają swój ulubiony rodzaj niebieskiego sera o nazwie Aura. Ser ten jest produkowany od 1935 roku w Turku, a nazwa pochodzi o nazwy rzeki przepływającej przez miasto.
To jeden z moich ulubionych serów blue-łagodny ale wyrazisty smak i aromat o bardzo kremowej konsystencji. W Finlandii często podawany z ciasteczkami korzennymi.




Połączenie łososia z niebieskim serem pleśniowym może wydawać się dziwne, ale jest to naprawdę smakowite połączenie.

Składniki

500 g łososia
1/2 opakowania niebieskiego sera pleśniowego (moje opakowanie ma 170g)
200 ml śmietanki
4 szalotki
sól i biały pieprz do smaku



Przygotowanie

Łososia oczyścić, wyciągnąć ości, opłukać i osuszyć paierowym ręcznikiem. Rybę można pokroić w 'motylki' (jak na zdjęciu), lub zostawić w całości, posolić i popieprzyć. Dobra rada! Spróbuj ser przed dodaniem soli, niektóre sery są bardzo słone! Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę, pokrojone na połówki szalotki. Połowę sera zmieszać ze śmietanką i polać rybę. Resztę sera pokruszyć i posypać nim łososia.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz