czwartek, 3 września 2015

Graavilohi




Graavilohi/Gravlax to bardzo popularny sposób przygotowania łososia (i nie tylko) w całej Skandynawii. Niestety języku polskim brakuje odpowiedniego słowa, ponieważ marynowanie kojarzy się z dodaniem octu, z kolei peklowanie zupełnie nie pasuje do łososia. Graavilohi jest nacierany solą z cukrem i posypywany obowiązkowym koperkiem. Jest też wersja marynowania w koniaku z solą i cukrem, czasami dodawany jest biały pieprz. Ja najbardziej lubię podstawową wersję. Graavilohi najczęściej jest serwowany z ciemnym, słodkawym chlebem lub ziemniakami.



Składniki
400g łososia, bardzo świeży filet!
2 łyżki grubej soli morskiej
2 łyżeczki cukru
pęczek kopru

Przygotowanie
Łososia oczyścić,  usunąć ości,  opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać sól i cukier i posypać równa warstwę na rybie. Następnie pokroić koperek i posypać nim rybę. Filet zawinąć w papier pergaminowy i dodatkowo zawinąć w folię. Na tak zapakowanego łososia trzeba położyć coś ciężkiego,  może być kilogram cukru. Wstawić do lodówki i poczekać cierpliwie 1-2 doby. Kiedy jest gotowy kroić cienkie plasterki bez skóry.


Dzisiaj u mnie graavilohi w salatce z ziemniakami, jajkiem, ogórkiem, sokiem z cytryny i sosem jogurtowo-koperkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz