Karjalanpaisti - potrawka karelska
Karjalanpaisti to potrawa wywodząca się z Karelii (fin. Karjala), którą Finlandia straciła ostatecznie w 1944 roku na rzecz ZSRR. Ludność, głównie Finowie, została przesiedlona na tereny obecnej Finlandii. Utrata Karelii, a szczególnie Wyborga (fin. Viipuri) była dla Finów bardzo dotkliwa i do tej pory wspominają to wydarzenie.
Jean Sibelius, najwybitniejszy fiński kompozytor, skomponował utwór na cześć Karelii, Suita Karelska Op. 11
Karjalanpaisti (potrawka karelska lub karelski kociołek mięsny) jest uznawane za jedno z najważniejszych fińskich dań. W menu niemal każdej ważnej rodzinnej uroczystości znajduje się karjalanpaisti. Co ciekawe, potrawa ta w wersji codziennej jest przygotowywana z marchewką, natomiast wersja uroczysta zawiera tylko mięso. Karjalanpaisti przyrządzana jest z mięsa wołowego i wieprzowego, a także z łosia. W wersji tradycyjnej podawana jest z ziemniakami i obowiązkowymi na fińskim stole borówkami brusznicami. U nas dzisiaj w wersji mniej tradycyjnej z kaszą jęczmienną z pietruszką i oliwą.
Składniki
300g wieprzowiny
300g wołowiny
1 marchew
1 cebula
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek kolorowego pieprzu
200 ml wody
sól do smaku
2 łyżki masła do smażenia
Przygotowanie
Mięso pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać cebulę, marchew, przyprawy i wodę. Przykryć pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 100 stopni na około dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz