O chlebie




Chleb (fin. leipä) jest tak samo ważny w Finlandii jak w Polsce. Tęsknota Finów za tradycyjnym żytnim chlebem może być porównywana do tęsknoty Polaków za tradycyjnym polskim chlebem.  Moja koleżanka mieszkająca w USA co jakiś czas dostawała od swojej mamy przesyłkę z chlebem żytnim i salmiakki. Chleb w Finlandii towarzyszy wszystkim posiłkom,  jest  podawany również do obiadu (nawet jeżeli główne danie to mięso i ziemniaki).
Najbardziej tradycyjnym chlebem jest chleb żytni na zakwasie, najlepiej pieczony z fińskiej mąki i w domowym piecu.
Pieczenie chleba w Finlandii nie jest czymś wyjątkowym, znam wiele osób, które same pieką różne chleby. Ja piekę chleby bardzo często, ale nasz domowy chleb jest swego rodzaju mieszanką między polskim i fińskim.




W Finlandii za "prawdziwy" chleb uznaje się tylko chleb żytni - ruisleipä. Nie ma nic lepszego niż kromka jeszcze ciepłego chleba z lekko słonym masłem (PS masło w Finlandii jest zawsze, mniej lub bardziej solone, masło niesolone jest wyjątkiem). Oczywiście w różnych częściach kraju znajdziemy nieco inne odmiany chleba żytniego i nie tylko. Wschodnia część Finlandii to chleby ciemne, twarde, zachodnia część przez wpływy szwedzkie dostała w spadku słodkawy chleb, środkowa część to miękki i też nieco słodkawy chleb limppu. Do tego możemy dodać wszelkie płaskie chlebki - żytnie, owsiane, pszenne, a nawet robione z ziemniaków - perunarieska. W obecnych czasach podziały te nie są aż tak widoczne, ponieważ w większości sklepów jest naprawdę duży wybór pieczywa. Pszenny chleb występuje najczęściej w wersji tostowej lub mniej lub bardziej napompowanych produktów chlebopodobnych. W dobrych piekarniach dostępne są również pyszne chleby mieszane pszenno-żytnie, lub pszenne. Poniżej kilka przykładów:


Ruisleipä - to tradycyjny chleb przygotowywany na zakwasie. Małe okrągłe bochenki z twardą skórką smakuja najlepiej z samym masłem i mlekiem.



Ruisreikäleipa - to kolejny rodzaj chleba żytniego, dosłownie żytni chleb z dziurką. To też okrągłe, ale bardzo płaskie chlebki. Dziurka w tym chlebie nie jest przypadkowa, ponieważ dawniej w Finlandii chleby pieczono rzadko i były zasuszane. Dziurka była po prostu praktycznym elementem, pozwalała zawiesić chleby w kuchni wysoko przy suficie. Niedawno czytałam, że w niektórych regionach Finlandii chleb pieczono tylko dwa razy w roku.

foto: Wikipedia
Ruisrieska - to rodzaj chleba, chociaż przypomina bardziej placek. Jest przygotowywany z mąki pszennej i żytniej oraz płatków owsianych. Wyglądem przypomina tortille.

Perunarieska - to również placek, trochę grubszy od żytniego, zrobiony z ziemniaków,  mąki jęczmiennej lub pszennej i jajka. Przepis znajdziecie tutaj.




Waljusrieska - wyjątkowy chlebek pszenny, który jest pieczony w tylko jednej małej piekarni 700km na północ od Helsinek, Smakuje najlepiej z masłem. Ostatnio siostrzenica w czasie pobytu w Finlandii zjadła sama prawie cztery takie chlebek, oczywiście zabraliśmy jeszcze kilka w podróż do Helsinek.














Na razie testuję przepisy na chleb żytni, jak już znajdę najlepszy to się podzielę z wami przepisem.

Komentarze

  1. Dokładnie taki chlebek można było kupić w PRL-u w latach 60-tych... Szukałam przepisu od dawna, a tu proszę... :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie taki chlebek z dziurką, można było kupić w PRL-u w latach 60-tych... Szukałam przepisu od dawna, a tu proszę... :) Czekam na przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dostałam powiadomienia o nowym komentarzu, zauważyłam go dopiero dzisiaj. Przepis będzie za tydzień :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłam w zeszłym roku (2017) z przypadku w Finlandii z bardzo krótką wizytą. Zwiedziłam wiele państw europejskich i żadna kuchnia nie przypadła mi do gustu, jak fińska. A chleb fiński ... po prostu rewelacja. Czegoś tak wspaniałego nie jadłam nigdzie poza Polską. Byłam bardzo mile zaskoczona :-) Mniam mniam
    Justyna
    pismak-nauka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty