O malinie moroszce


Malina moroszka (fin. lakka, ang. arctic cloudberry) występuje na torfowiskach i w bagnistych lasach Skandynawii. Ma piękny żółto-pomarańczowy kolor, a w czasie kwitnienia białe kwiaty. Zbieranie moroszek nie należy do najłatwiejszych  głównie ze względu na trudne tereny na których rośnie, a także ogromne odległości jakie trzeba przebyć aby uzbierać nawet niewielką ilość.



Owoce mają bardzo specyficzny smak i zapach lekko słodkawy i cierpki jednocześnie. Maliny te wykorzystywane są na wiele sposobób. Surowe smakują wyśmienicie, robi sie z nich także przepyszne dżemy, soki i nalewki. Pewna fińska firma kosmetyczna dodaje je również do kosmetyków.

Owoce moroszki to bomba witaminowa, zawierają ogromne ilosci witaminy A, E, C. oraz witaminy z grupy B. Według różnych źródeł w moroszkach jest od 2 do 4 razy więcej witminy C niż pomarańczach, dlatego też używano jej jako środka zapobiegającego szkorbutowi. Oprócz witamin maliny zawierają również inne składniki mineralne i błonnik.

W Finlandii moroszki najczęściej podaje się jako dodatek do leipäjuusto (ser z mleka krowiego, który jest pieczony nad otwartym ogniem stąd charakterystyczne ciemne plamki).



Niestety maliny moroszki występują w Polsce jedynie w kilku miejscach i są pod całkowitą ochroną. Niektórzy próbują je hodować, jednak z marnym skutkiem. Moroszka potrzebuje dużo torfu, cienia i niezbyt wysokich temperatur.

Komentarze

Popularne posty