poniedziałek, 19 października 2015

Silakkakeitto - zupa śledziowa



Silakka, czyli śledź bałtycki, różni się od śledzia atlantyckiego tym, że jest mniejszy i ma mniejszą zawartość tłuszczu. Śledź jest bardzo ważny w fińskiej gospodarce i kuchni. Śledź bałtycki zawiera wiele witamin i istotnych składników odżywczych oraz dobre tłuszcze (EPA), jednakże ze względu na zanieczyszczenie Bałtyku nie należy jeść ich zbyt dużo i w dużych ilościach. Na przykład w Finlandii zaleca się jedzenie większych śledzi (powyżej 17 cm) 1-2 razy w miesiącu w porcjach około 100g. Małych śledzi możemy jeść więcej.
Przy okazji Targów Śledzia wspominałam, że śledzie są przygotowywane na setki sposobów, a śledzie smażone, wędzone czy pieczone należą do tradycyjnych fińskich dań. Śledzie gotowane najlepiej sprawdzają się w zupie.




Do zupy śledziowej możemy użyć świeżych lub solonych filetów. W mojej zupie dzisiaj są solone śledzie. Mleko i śmietana sprawdzą się również bardzo dobrze w zupie śledziowej.

 Składniki
2l bulionu rybnego
1/2kg solonych filetów śledziowych
6 ziemniaków
2 marchewki
1 duża cebula
1 mała brukiew
pęczek kopru





Przygotowanie
Do wrzącego bulionu rybnego  dodajemy pokrojoną w kostkę brukiew i gotujemy 10 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, pokrojoną w plasterki marchew oraz pokrojone w mniejsze kawałki śledzie. Gotować aż warzywa będą miękkie. Podawać z koperkiem i chlebem.




z ciekawostek na temat śledzi w Finlandii - Finowie dzielą się na dwie grupy - zwolenników śledzia bałtyckiego i zwolenników sielawy, czyli muikku. Zwolennicy muikku, uważają, że śledź nadaje się tylko jako pożywienie dla zwierząt, hodowlanych łososi, lub na śmietnik. Natomiast dla zwolenników śledź jest nieporównywalnie lepszy niż muikku.
Śledź jest 'oficjalną' rybą regionu Varsinais-Suomi, na południowym-zachodzie kraju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz