poniedziałek, 2 listopada 2015

Ahvenanmaan pannukakku - Naleśnik alandzki



Wyspy Alandzkie (fin. Ahvenanmaa, szw. Åland) to archipelag malowniczych wysp na morzu Bałtyckim leżący między Finlandią i Szwecją. Archipelag Wysp Alandzkich składa się z 6700 skalistych wysp, z czego zaledwie 60 jest zamieszkałych przez liczącą około 30 tysięcy ludność. Stolicą jest Maarianhamina, Mariehamn, warto dodać, że jest to jedyne miasto na wyspach! Oficjalnie Ahvenanmaa należy do Finlandii, ale posiada znaczną autonomię - własny parlament, rząd, własny system podatkowy, własną flagę, nawet własne znaczki i własną domenę internetową .ax. Językiem urzędowym na wyspach jest język szwedzki, którego używa prawie 90% ludności.
Mieszkańcy wysp zajmują się głównie turystyką, rybołówstwem, a także hodowcą owiec. Wyspy Alandzkie należą do miejsc, które naprawdę warto zobaczyć, nawet mimo trochę odstraszających cen ;-)






Naleśnik alandzki, przygotowuje się podobnie, jak 'zwykły' naleśnik z piekarnika, z jednym
wyjątkiem - dodajemy do niego wcześniej przygotowany ryż na mleku lub kasza mannę.
Wcześniej pisałam, że Finowie uwielbiają wszelkiego rodzaju owsianki i zupy mleczne, dodatkowo Finowie nie lubią marnować jedzenia, dlatego niezjedzonej owsianki czy ryżu na mleku nie wyrzuca się i często stanowią one dodatek lub podstawę nowych potraw.
Przepis według książki Mummola, H. Välimäki.



Składniki
4 jajka
200ml mąki pszennej
500ml mleka
300ml ryżu na mleku
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie
Ryż na mleku przygotwać według tego przepisu (powinien być gęsty). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier także posmarować masłem - nie wiem na ile jest to konieczne, ale ja robię tak jak w przepisie. Jajka ubijać przez chwilę, następnie dodać resztę składników, dokładnie zamieszać i wylać na blachę. Będzie bardzo rzadkie, ale się tym nie przejmujcie. Piec w temperaturze 225 stopni przez 15-20 minut, aż naleśnik sie pięknie zarumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz