poniedziałek, 2 listopada 2015

Fińskie śniadanie - Riisipuuro - ryż na mleku



Ryż na mleku polubiłam dopiero w Finlandii, nie wiem może to dlatego, że jest trochę inny niż w Polsce, a być może niewielki dodatek cynamonu wszystko zmienia. Ryż na mleku jest tak ważnym daniem w Finlandii, że stał się obowiązkowym elementem bożonarodzeniowego śniadania.  Do świątecznego ryżu wrzuca się jeden migdał, a osoba której się on trafi będzie miała dużo szczęścia w nadchodzącycm roku. Riisipuuro w wydaniu świątecznym zawsze z dodatkiem cynamonu. Często podawany jest również z zupą owocową (np. jagodową), ale oczywiście można dodać owoce, dżem lub masło. W wersji hipsterskiej należy dodać mleko kokosowe, też dobrze smakuje ;-)

Składniki
200ml ryżu okrągłego, krótkoziarnistego
200 ml wody
1l mleka pełnotłustego (dla tych, którzy nie boją się kalorii)
1łyżeczka soli



Przygotowanie
Ryż wsypać do gotującej wody i gotować przez 5 minut. Następnie wlać mleko i gotować na niewielkim ogniu przez 50-60 minut bardzo często mieszając.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz