Karjalanpiirakat - pierożki karelskie

Pierożki karelskie to kolejny specjał fiński wywodzący się z Karelii, dokładniej znad jeziora Ładoga, które do 1940 było częściowo w granicach Finlandii. Tutaj już trochę pisałam o historii Karelii.

Finowie uwielbiają pierożki karelskie, znajdziecie je niemal w każdym sklepie spożywczym. Uznawane są przez wielu za wyjątkowe i specyficzne tylko dla Finlandii, potwierdzeniem tego było wpisanie karjalanpiirakat w 2003 przez UE na listę produktów regionalnych.

Pierożki zrobione są z ciasta z mąki żytniej, w których nadzienie jest przygotowane z ryżu gotowanego na mleku, najczęściej podawane z munavoi, czyli jajeczno-maślanym smarowidłem. Najlepiej smakują na ciepło. Pierożki też mogą mieć nadzienie ziemniaczane (perunapiirakat), marchewkowo-ryżowe (porkkana-riisipiirakat).



Składniki

ciasto:
200ml zimnej wody
1łyżka oleju
300ml mąki żytniej
100ml mąki pszennej
1 łyżeczka soli


nadzienie
ugotowany ryż na mleku, według tego przepisu
1 jajko

munavoi
1-2 jajka
1-2 łyżki masła (lub więcej jeżeli bardzo lubimy masło)
sól do smaku
Przygotowanie

Do miski wlać zimną wodę, olej i dodać sól. Następnie dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką lub ręką. Kiedy ciasto zacznie odrywać się od brzegów, wtedy przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i przez chwilę wyrabiać.

Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra.
Szklanką wycinać kółeczka jak na pierogi. Następnie każdy krążek rozwałkować.

Do ostudzonego ryżu dodać jedno jajko i dobrze wymieszać.
Na każdy krążek nałożyć 2-3 łyżeczki ryżu.

Jest kilka sposobów zrobienia charakterystycznych falbanek na pierożkach. Najłatwiejszy według mnie sposób, to najpierw zawinąć ciasto z jednej strony, w tym przypadku od dołu, następnie przycisnąć środek, po czym palcami 'zwijać' ciasto dociskając je do spodu.



Piec przez 15 minut w temperaturze 250-275 stopni. Po upieczeniu pierożki posmarować roztopionym masłem z dodatkiem dosłownie kilku kropel wody.
Podawać same lub z munavoi, które również łatwo przygotować.

Munavoi - Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić i wymieszać z miękkim masłem. Dodać sól do smaku, jeżeli używasz niesolonego masła.




Komentarze

Popularne posty