sobota, 28 listopada 2015

Pieczona rzepa z masłem - Voinauriit


Rzepa należała kiedyś w Finlandii do najważniejszych warzyw, ale wraz z upowszechnieniem ziemniaków, podobnie jak brukiew, straciła swoją pozycję. Chociaż i tak rzepa w Finlandii jest używana znacznie częściej niż w Polsce. A szkoda, bo to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Ja dodaję rzepę pokrojoną w kostkę do zup lub zapiekanek. Dzisiaj przepis, który już dawno wypróbowałam, a znalazłam go na blogu www.liemessa.blogspot.fi.



Składniki
3-4 rzepy
1 średnia cebula
50g masła
50ml śmietanki
1 łyżka ciemnego syropu lub miodu
sól
pieprz

Przygotowanie
Rzepy umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10-15 minut. Następnie odciąć górę, ale nie wyrzucać. Nożem i łyżeczką delikatnie wydrążyć środek rzepy. Wydrążone kawałki pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę rzepę i chwilę smażyć. Dodać syrop, śmietankę, sól i pieprz, dusić przez około 5 minut. Puste rzepy napełnić tak przygotowanym nadzieniem. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z odrobiną masła i pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz