piątek, 11 grudnia 2015

Joulukinkku - Świąteczna szynka



Joulukinkku czyli szynka świąteczna należy do najważniejszych dań na wigilijnym stole w Filnandii oraz całej Skandynawii. Przygotowanie szynki jest czasochłonne, ale niezbyt trudne. Niezbędny będzie termometr do mięsa, aby sprawdzić czy mięso osiągnęło odpowiednią temperaturę, aby szynka była miękka i soczysta, nikt w święta nie chce przecież jeść niedopieczonego lub twardego jak podeszwa mięsa.

Przed świętami większe i mniejsze sklepy zapełniają się szynkami z kością i bez kości, zazwyczaj kupuje się mrożone, ale świeże są także dostępne. Najczęściej szynka jest pieczona w piekarniku czy piecu, ale szynki gotowane, czy wędzone też zaliczają się do kategorii joulukinkku. W Finlandii co roku sprzedaje się kilka milionów kilogramów szynki. Finowie, jak również w przypadku innych produktów, najbardziej cenią te wyprodukowane w Finlandii, z szynkami nie jest inaczej.

Tradycja spożywania szynki w czasie Bożego Narodzenia w krajach skandynawskich, ma najprawdopodobniej korzenie pogańskie, wywodzące się z wierzeń nordyckich. Na przykład według mitologii islandzkiej w dniu Przesilenia zimowego bogowi płodności  Freyr składano ofiary z dzika.
Tradycja spożywania szynki rozpowszechniła się w Finlandii w XIX wieku.



Składniki
1 szynka - wielkość dowolna
kilka łyżek musztardy - zależy od wielkości szynki
bułka tarta do posypania

Termometr do mięsa- rzecz niezbędna!

Przygotowanie
Szynkę rozmrozić, pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Szynkę pieczemy razem ze skórą, która zatrzyma wilgoć, można też piec w rękawie foliowym. Szynkę wykładamy na kratkę z piekarnika, pod spód kładziemy blachę z wodą - należy pamiętać o uzupełnianiu wody. Nagrzewamy piekarnik do 100-120 max. stopni i pieczemy szynkę według zasady 1 godzina na 1 kilogram. Kiedy termometr wskaże nam odpowiednią temperaturę (76-80 stopni), wyciągamy szynkę, podkręcamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni, ściągamy siatkę i skórę z tłuszczem. smarujemy musztardą i posypujemy bułką tartą, wkładamy z powrotem na 15 minut. Tradycyjnie podawana z zapiekankami i sałatką rosolli.
Jeżeli chcemy można w szynkę wcisnąć goździki, dla wspaniałego aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz