czwartek, 10 grudnia 2015

Joulutortut - Bożonarodzeniowe ciastka z powidłami śliwkowymi

Helsinki w tym roku są wyjątkowo pięknie przystrojone na święta. Niestety, jak  widać, nie ma śniegu. Zamiast śniegu mamy niekończące się sztormy i ciemności.






Bez wahania można powiedzieć, że bez Joulutortut (i pierniczków) nie ma w Finlandii świąt. To ciasteczka przygotowywane z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, oprószone cukrem pudrem. Niezwykle łatwe (jeżeli używamy gotowego, mrożonego ciasta francuskiego) i bardzo efektowne. Tradycyjny kształt ciastek to gwiazda, ale bardzo łatwo możemy wyczarować inne kształty.

Składniki na 12 ciastek

500g ciasta francuskiego
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto rozmrozić, pokroić w kwadraty. Naciąć kwadraty według wybranego wzoru, dodać po sporej łyżeczce powideł śliwkowych i odpowiednio zawinąć. Są dwie szkoły dodawania powideł- pod lub na ciasto - wybór należy do was. Ja powidła zawsze dodaję na wierzch ciastek, bo takie bardziej mi się podobaja. Piec w temperaturze 225 stopni przez 10-15 minut.




Wzory:



Gwiazdy



Aniołki






"Kwiaty"




"Prezenty"







1 komentarz:

  1. Piękne te aniołki. DO tej pory robiliśmy jedynie gwiazdy, dzieci metodę ze szkoły przytargały:)

    OdpowiedzUsuń