piątek, 11 grudnia 2015

Rosolli - Świąteczna sałatka



Rosolli to bardzo łatwa świąteczna sałatka składajaca się z gotowanych, pokrojonych w kostkę buraczków, marchewki, ogórkow kiszonych, cebuli, czasami ziemniaków oraz małych kawałków sledzia i jabłka. Wersja z jabłkiem jest bardzo pyszna, niestety z powodu alergii w naszym domu się jej unika. Czasami rosolli podawana jest ze zwykłą lub ubitą śmietaną często także w różowym kolorze - wystarczy dodać kilka łyżeczek soku z buraków. Składniki można wymieszać albo nie, są dwie szkoły podawania rosolli.





Składniki
4 marchewki
4 średnie buraczki
3 ogórki kiszone
1 cebula

opcjonalnie
1 jabłko

Przygotowanie

Warzywa ugotować, pokroić w kostkę. Wymieszać lub nie. Czasami trzeba dodać trochę soli, fińskie ogorki kiszone są bardzo słone, dlatego nie dodaje się już więcej soli. W polskich warunkach radzę spróbować i w razie potrzeby doprawić.
Rosolli podawać ze śmietaną, do której należy dodać odrobinę soli, pieprzu i kilka łyżeczek soku z buraka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz