czwartek, 21 stycznia 2016

Perinteinen jauhelihakeitto - Tradycyjna zupa z mielonym mięsem




Zupa z mielonym mięsem należy do grupy tradycyjnych, domowych i bardzo prostych dań. Przygotowanie jej też nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Smakuje dobrze cały rok, jednak mnie najlepiej smakuje jesienią i zimą. A zimę mamy bardzo piekną w tym roku. Biały, zmrożony puch przykrywa Helsinki i całą Finlandię.



Składniki
400g mielonej wołowiny
1łyżka oleju rzepakowego do smażenia
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 litra wody lub bulionu
5-6 średnich ziemniaków
2 duże marchewki
150-200g selera (korzeń)
150-200g brukwi
mały kawałek pietruszki, ok 100g
1 duża cebula
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
natka pietruszki
Można dodać kostkę rosołową najlepiej ekologiczną lub zrobioną samodzielnie, oczywiście.



Przygotowanie
Mięso podsmażyć w dużym garnku na oleju, dodać sól. Następnie do mięsa dodać umyte i pokrojone warzywa, przyprawy oraz wodę. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Hyvää ruokahalua!
.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz