Avokukko - Żytni placek z sielawami
O regionie Kainuu piszę często, ponieważ bardzo lubię tamte strony, piękne ale jednocześnie tajemnicze krajobrazy, wśród których dominują pogórki, lasy, jeziora. Takiej ciszy, jak tam, nigdzie wcześniej nie doświadczyłam. Nie jest to niestety najcieplejszy region Finlandii. Chociaż zmiany klimatyczne są też tutaj już bardzo widoczne, zimy zazwyczaj trwają długo są mroźne i śnieżne.
Jednym z najsłynniejszych dziwactw tego regionu są coroczne mistrzostwa świata w piłce błotnej lub bagiennej - nie wiem który termin lepszy ;-) Jeżeli chcecie zrobić coś szalonego w lecie, to zapisy na tegoroczne mistrzostwa trwają. Świeże powietrze, lasy, bagna, dużo wysiłku fizycznego i miliony komarów, brzmi zachęcająco? Więcej informacji tutaj.
Jednym z najsłynniejszych dziwactw tego regionu są coroczne mistrzostwa świata w piłce błotnej lub bagiennej - nie wiem który termin lepszy ;-) Jeżeli chcecie zrobić coś szalonego w lecie, to zapisy na tegoroczne mistrzostwa trwają. Świeże powietrze, lasy, bagna, dużo wysiłku fizycznego i miliony komarów, brzmi zachęcająco? Więcej informacji tutaj.
Potrawy z regionu Kainuu są bardzo proste, bez nadmiaru przypraw czy zbędnych dekoracji. Ryby najczęściej są jedynie lekko przyprawione solą, pieprzem i koperkiem.
Avokukko to kwintesencja kuchni tego regionu: sielawy, żytnia mąka oraz odrobina masła. Niezwykle proste składniki i bardzo łatwe przygotowanie.
Bardziej znanym oraz częściej opisywanym, niż avokukko, jest jego 'kuzyn' z regionu Savo, o nazwie Kalakukko. Jaka jest różnica? Kalakukko to jest zamknięty pieróg z sielawami i plastrami boczku. Ciasto też jest nieco inne, bardziej jak chlebowe i grubsze.
Składniki
ciasto
250ml mąki żytniej
100ml mąki pszennej
150-200ml wody
1 łyżeczka soli
50g roztopionego masła do posmarowania ciasta
środek
400-500g oczyszczonych sielaw
sok z połówki cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie
Sielawy opłukać, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę.
Wymieszać mąkę żytnią i pszenną dodać sól i wodę. Najpierw 150ml, jeżeli ciasto będzie bardzo zbite, dodać resztę wody. Ciasto rozwałkować na grubość na około 0,5-1 centymetra w dowolnym kształcie.
Ryby osuszyć i układać na cieście, zostawiając kilka centymetrów na zawinięcie.
Ryby osuszyć i układać na cieście, zostawiając kilka centymetrów na zawinięcie.
Komentarze
Prześlij komentarz