wtorek, 16 lutego 2016

Awokado z pastą fasolową i papryczkami chili



Za oknem znowu mróz i śnieg, ale świeci słońce - to bardzo dobry znak! Nadchodzi, jeszcze bardzo małymi kroczkami, wiosna! Już się nie mogę doczekać wiosny i lata. Dlatego też, postanowiłam przemycić trochę pięknych kolorów na talerz. Bardzo zdrowy i lekki lunch.
O tym, że awokado jest zdrowe wie już każdy, więc nie będę was do niego przekonywać. O tym, że awokado, chili, cytryna lub limonka to idealne połączenie zapewne też już wiecie.
Mogę was przekonać do pasty z fasoli.

Składniki (dla jednej głodnej osoby, lub na przystawkę dla dwóch)

1 dojrzałe awokado
4 łyżki pasty fasolowej
pół papryczki chili czerwonej i zielonej
sok z cytryny do pokropienia



Przygotowanie

Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką. W zagłębienia dodać pastę fasolową, posypać papryczką chili i pokropić cytryną.





Pasta fasolowa

Składniki  (wyjdzie nam więcej niż potrzeba do jednego awokado, ale pasta świetnie smakuje również z chlebem)

1 puszka białej fasoli
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
pół zielonej papryczki chili
1 mały pęczek natki pietruszki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Stopniowo miksować fasolę z pozostałymi składnikami, jeżeli pasta będzie zbyt zbita dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy lub wody, doprawić do smaku. Bajecznie proste.


PS
Zrobiłam nową zakładkę, etykietę- Moje nie-fińskie wariacje, w której będą znajdowały się moje inspiracje i przepisy z rożnych stron świata :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz