środa, 3 lutego 2016

Lammaskaali-keitto - Zupa kapuściana z baraniną



Lammaskaali-keitto to kolejne tradycyjne domowe danie. Podobnie jak w przypadku Kaalilaatikko, wielu Finów ma przez nią kapuścianą traumę z czasów szkolnych. Wiem czym to jest spowodowane, i wcale się nie dziwię. Kapusta w Finlandii prawie zawsze jest w stanie bardzo rozgotowanym, przez co zupa czy zapiekanka ani zbyt ładnie nie wygląda, ani nie smakuje. Ja gotuję kapustę nieco krócej, żeby zachowała jeszcze swój wygląd. Lammas-kaalikeitto jest wspaniałą zupą na zimne jesienne i zimowe dni. Moja wersja nie jest w stu procentach tradycyjna, ponieważ dodaję do niej kilka łyżek pęczaku.



Składniki

500g baraniny najlepiej z kością
600g kapusty białej
2 marchewki
5 ziemniaków
2 łyżki pęczaku
1 cebula
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki majeranku
1,5l wody

Przygotowanie
Mięso włożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody i zagotować na wolnym ogniu. Zebrać szumy, po czym dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować przez około godzinę. W tym czasie umyć i pokroić warzywa. Kiedy mięso zmiękknie dodać poszatkowaną kapustę, resztę wody  i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.  Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, dwie łyżki pęczaku (należy go wcześniej opłukać), gotować 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę, gotować aż zmiękną. Pokroić mięso i z powrotem dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać majeranek. Można podawać z natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz