poniedziałek, 8 lutego 2016

Laskiaispullat




Laskiaispulla to karnawałowa drożdżowa bułka z masą migdałową lub dżemem i bitą śmietaną przygotowywana tradycyjnie w ostatni dzień karnawału. W Finlandii, i nie tylko, tłusty czwartek jest we wtorek ;-) Wielbiciele laskiaispulla dzielą się na dwa obozy- zwolenników masy migdałowej, oraz zwoleników dżemu, najczęściej truskawkowego.
Tradycja pieczenia tych bułek pochodzi ze Szwecji (szw.semla), gdzie dominuje wersja z masą migdałową. Dodatkowo można spotkać się ze zwyczajem serwowania laskiaispullat w miseczkach z ciepłym mlekiem - skandynawska i fińska miłość do mleka jest, jak wiecie, wielka i niepohamowana.


Laskiaispulla z dżemem truskawkowym


Laskiaispulla z masą migdałową

Przygotowanie

Z tego przepisu wyszło sześć dużych bułek (tradycyjnie Laskiaispulla to duże bułki) i siedem małych bułeczek upieczonych w foremce na muffinki.

ciasto
25g drożdży
250ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
100 ml cukru
1/2 łyżeczki soli
100g masła
700-800ml mąki pszennej

nadzienie
500ml śmietanki kremówki
dżem truskawkowy lub malinowy
masa migdałowa -
80g zmielonych migdałów
100ml cukru pudru
2-3 łyżki wody lub amaretto  (jeżeli używamy wody, można dodać kilka kropli olejku migdałowego)


1 roztrzepane jajko do posmaowania bułek
cukier puder do posypania


Przygotowanie
Pokruszone drożdże dodać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut. Następnie dodać jajko, cukier, kardamon, sól oraz część mąki i zamieszać na gładką masę. Dodać resztę mąki oraz miękkie masło, przez chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość można formować bułki. Bułki położyć na blaszce pod przykryciem i poczekać jeszcze 20-30 minut aż trochę podrosną.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10-12 minut.
W czasie kiedy bułki będą się chłodzić można ubić śmietanę i przygotować masę migdałową.
masa migdałowa
Zmielone migdały połączyć z cukrem i wodą lub amaretto aż otrzymamy zwartą masę. Można zmiksować lub utrzeć. Jeżeli będzie bardzo gęsta dodać więcej wody. Uformować z niej wałek. Następnie kroić na plasterki które można rozsmarować lub położyć na bułce. O tak:

Gotowa masa migdałowa


Kiedy bułki już ostygną, odciąć niewielkie kapelusiki. Przekroić bułki posmarować masą migdałową lub dżemem, udekorować bitą śmietaną, nakryć kapelusikiem i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





Wersja mini


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz