Savulihakeitto - zupa z wędzonym mięsem



Do Helsinek wróciła piękna zima. 




Savulihakeitto, czyli zupa z wędzonym mięsem, jest idealna na zimową sobotę - aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Potrzebujemy do niej tylko kilku składników. Kiedyś pisałam, że kuchnia fińska jest prosta, ale smaczna, to jest właśnie jeden z takich przepisów. Dzisiaj przygotowałam bardzo podstawową wersję tej zupy według przepisu mojej teściowej, ja czasami dodaję kilka łyżek soczewicy, wtedy jest jeszcze lepsza ;-)




Składniki
2l wody lub bulionu
500g wędzonej karkówki w jednym kawałku
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Do zimnej wody lub bulionu dodać mięso i zagotować na bardzo małym ogniu. Kiedy woda się zagotuje dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek, gotować pod przykryciem przez 5 minut. Pokrojone ziemniaki dodać do zupy, gotować 10 minut, następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągnąć mięso i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zupy. Doprawić do smaku. Można posypać pietruszką.








Komentarze

Popularne posty