niedziela, 21 lutego 2016

Tiikerikakku - ciasto tygrysie (super łatwe)

A to dzisiejszy widok z okna ;-) Zima jeszcze piękniejsza niż wczoraj.






Tiikerikakku to jedno z najbardziej klasycznych fińskich ciast (ale jak wiemy podobne ciasta o innej nazwie znajdziemy w różnych częściach świata). Dzisiaj w mniej klasycznej wersji z olejem zamiast margaryny. Tiikerikakku jest bardzo puszyste, miękkie, a przy tym wyjątkowo łatwe i szybkie. Idealne do kawy. W wersji zimowej zawsze dodaję odrobinę kardamonu.




Składniki
4 jajka
250ml cukru
4 łyżki oleju
3 łyżki wody
2 łyżka octu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 laska wanilii
400ml mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Jajka zmiksować z cukrem i wanilią przez kilka minut na jasną masę. Następnie dodawać po łyżce oleju, wody i octu na zmianę z mąką. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Do wysmarowanej foremki wlać większą część ciasta, do pozostałej dodać kakao i zamieszać - jeżeli zrobi się bardzo gęste dodać jedną łyżkę wody, zamieszać. Dodać do foremki i łyżką lekko wymieszać, aby część kakaowa nie zatrzymała się w jednej części ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz