wtorek, 16 lutego 2016

Voileipäkakku - Tort kanapkowy No.1




Żadna ważniejsza uroczystość rodzinna w Finlandii nie może odbyć się bez tortu kanapkowego. Są one również bardzo popularne w całej Skandynawii. Mają one różne kształty, nadzienia, dekoracje, ale zawsze są!  Finowie tak kochają torty kanapkowe, że oczywiście są one również przygotowywane w wersji bezglutenowej, bezlaktozowej itp., itd..
Są łatwe do przygotowania, smaczne i przy odrobinie fantazji bardzo efektowne.
Dzisiaj jedna z najbardziej tradycyjnych wersji - z szynką i papryką. Taki tort można przygotować nie tylko na szczególne okazje, może być dobrą alternatywą 'nudnych' kanapek na kolację, tak ja ten przygotowany przeze mnie wczoraj.


Składniki mini wersja na 4 osoby

8 kromek cheba tostowego graham
(w mojej wersji jest - 6 kromek chleba tostowego i 2 kromki chleba żytniego)

100-150ml bulionu warzywnego lub mięsnego

Nadzienie z szynką
150g szynki
150 serka kanapkowego naturalnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 duży ogórek kiszony
pieprz i sól do smaku

Nadzienie paprykowe
1 mała lub pół dużej czerwonej papryki
połowa małego pęczka szczypiorku
100 g serka kanapkowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Kroimy szynkę i ogórek w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Drugie nadzienie - kroimy paprykę i szczypiorek, dodać serek, zamieszać.

Ułożyć dwie kromnki chleba obok siebie na papierze lub folii. Nasączyć bulionem, aby chleb nie był zbyt suchy, ale też nie za dużo, żeby się nie rozpadł. Najlepiej zrobić to pędzelkiem.



Na nasączonym chlebie ułożyć nadzienie z szynką, przykryć chlebem. Drugą warstwę chleba również nasączyć i posmarować nadzieniem paprykowym (całym). Z trzecią warstwą chleba postępujemy tak samo, nasączyć i rozsmarować nadzienie z szynką. Położyć ostatnią warstwę chleba, zawinąć w papier i odłożyć do lodówki, przynajmniej na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem całość udekorować według własnego pomysłu serkiem kanapkowym, sałatą, ziołami, pomidorkami, czym tylko chcecie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz