środa, 23 marca 2016

Cytrynowe szaleństwo



Uwielbiam cytryny ich zapach, smak i kolor, pożeram cytryny w każdej postaci. W czasie ciąży moja miłość do cytryn osiągnęła szczyt szaleństwa. A kilogram cytryn i limonek na tydzień nie stanowił dla mnie żadnego problemu.

Dzisiaj przepis na cytrynowe ciasto przykryte cytrynową pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Wykonanie tego ciasta jest dziecinnie proste, nie wymaga specjalnego sprzętu, ani wielkich umiejętności. Jest miękkie i puszyste, a co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Jeżeli nie macie czasu ani ochoty na długie stanie w kuchni, a jednak chcecie przygotować coś dobrego na Wielkanoc, to jest propozycja dla was.


Składniki (na małą foremkę 22x20cm)

400ml mąki pszennej (ja jeszcze dodaję 1łyżeczkę otrąb lub błonnika orkiszowego ;-) )
200ml cukru białego + 1 łyżka cukru muscovado
2 jajka
120ml oleju
200ml mleka
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka startej skórki z cytryny
1łyżka soku z cytryny
1łyżka likieru cytrynowego (np. limoncello)

krem
200ml śmietany kremówki
150g serka mascarpone lub podobnego
3 łyżki cukru pudru
1łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka likieru cytrynowego

Przygotowanie
W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w mniejszej wszystkie mokre. Następnie zawartość małej miski wlewamy do dużej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, ale niezbyt długo. Piec w temperaturze 190 stopni, 35 minut, sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem i likierem cytrynowym i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Udekorować ciasto według własnego pomysłu.



PS
Ponieważ nie wykorzystałam całego kremu zrobiłam, przy udziale mojego małego pomocnika, dwa małe deserki. Ale deser w wersji nie dla dzieci, ponieważ każda warstwa pokruszonych ciasteczek jest nieźle skropiona likierem cytrynowym. Moje dziecko nie je żadnych kremów, ani ciast z kremem, woli je przygotowywać.






2 komentarze: