sobota, 26 marca 2016

Hyvää pääsiäistä! - Wesołej Wielkanocy!

Życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych w gronie rodziny i przyjaciół!




W naszej rodzinie łączymy tradycje polskie i fińskie, dlatego na naszym stole już jest poświęcony koszyczek, jutro będzie biały barszcz, biała kiełbasa, chrzan, ale też jagnięcina, łosoś wędzony na zimno, ikra z pstrąga tęczowego, a na deser, mämmi, sernik na zimno z maliną moroszką. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat Wielkanocy w Finlandii, zapraszam tutaj.

Kilka nieco innych sposobów na podanie jajek.

Chleb żytni z łososiem, jajkiem, odrobiną majonezu z ikrą.

Jajka faszerowane ikrą z pstrąga tęczowego.


Nieśmiertelne jajka faszerowane pieczarkami


A to moje ulubione danie wielkanocne. Rostbef jagnięcy w miętowej marynacie. Po usmażeniu najlepiej jeszcze dodatkowo posypać świeżą miętą. Mięta, jagnięcina i baranina pasują idealnie. Polecam spróbować. Przepis na marynatę miętową znajdziecie tutaj jako Marynata V.


Rostbef jagnięcy w miętowej marynacie










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz