poniedziałek, 7 marca 2016

Karitsanpotka - Golonka jagnięca


Wielkanocnych ciekawostek oraz przepisów ciąg dalszy, chociaż kiedy patrzę przez okno to dochodzę do wniosku, że przygotowywania bożonarodzeniowe byłyby bardziej odpowiednie ;-)



W Finlandii spożywa się o wiele więcej jagnięciny i baraniny niż w Polsce. W czasie Świąt Wielkanocnych ten rodzaj mięsa jest wręcz obowiązkowy, ale nie ma jednego obowiązującego sposobu przygotowania. Najbardziej tradycyjnym są steki z jagnięciny w miętowej marynacie często też podawane z galaretką miętową (za kilka dni będzie przepis), oraz jagnięcina z rozmarynem. Golonka jagnięca smakuje wyśmienicie w różnych wariantach. Mam dla was przygotowanych kilka. Jeżeli lubimy potrawy, które właściwie przygotowują się same i idea slow food nam odpowiada, to golonka jagnięca jest bardzo dobrym wyborem. Mięso golonki jagnięcej jest delikatne, soczyste i nie jest zbyt tłuste. Ziemniaki, kasze (może z wyjątkiem kaszy gryczanej), oraz wszystkie 'podstawowe' warzywa świetnie komponują się z jagnięciną.  Podam tylko kilka wypróbowanych marynat do jagnięciny, ale tak właściwie smakowitych kombinacji jest o wiele więcej.

Podane składniki marynat są na dwie golonki.

Marynata I 
5 łyżek oliwy lub oleju
1 łyżka octu winnego
1- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Składniki marynaty wymieszać, następnie włożyć do niej mięso i odstawić do lodówki najlepiej na noc.

Marynata I


Marynata II 
5 łyżek oliwy
1 łyżka octu winnego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
3 ziarenka ziela angielskiego
3 jagody jałowca
1 łyżeczka soli
pieprz

Przed wymieszaniem składników rozbić ziarenka kolendry, ziela angielskiego i jałowca. Wszystkie składniki wymieszać i zamarynować mięso.

Golonka jagnięca w marynacie II

Marynata III
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
3 szalotki
1 łyżeczka rozmarynu
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Marynata IV
5 łyżek oliwy
sok z jednej cytryny
2 główki czosnku - przekroić w poprzek
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól i pieprz

Marynata V
5 łyżek oliwy
sok z jednej cytryny
pół pęczka świeżej mięty - suszona niezbyt dobrze smakuje
sól i pieprz


Przygotowanie mięsa.
Najczęściej przygotowuję golonki w kamiennym garnku. Najpierw rozgrzewam na ogniu i smażę mięso przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Możemy opiec mięso także na bardzo rozgrzanej patelni. Następnie dodaję warzywa, dolewam trochę wody i wstawiam do piekarnika. Piec w temperaturze około 150 stopni przez około 2 - 3 godziny do momentu kiedy mięso będzie łatwo odchodzić od kości.


tutaj golonka w marynacie III

Golonka jagnięca w marynacie I na 'słodko'. Duszona z marchewką, jabłkiem brukwią i ziemniakiem.


Marynata IV golonka jagnięca z pieczarkami i chili



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz