czwartek, 14 kwietnia 2016

Lihamureke - pieczeń z mięsa mielonego



Lihamureke 'musiałam' zrobić na specjalne życzenie jednego z domowników. Pieczeń z mielonego mięsa znajdziemy na wysokiej pozycji na liście Top10 ulubionych dań domowych w Suomi. To również kolejny łatwy przepis! Fińska kuchnia jest na szczęście prosta i nie ma tu aż tylu wyrafinowanych dań, składników, czy sposobów przygotowywania.

Podaję przepis na wersję podstawową, jeżeli chcecie możecie do niej dodać inne składniki, np. grzyby, chili, oliwki itd.. Widziałam niedawno również przepis na lihamureke z buraczkami i serem kozim-muszę wypróbować.

Pieczeń  jest najczęściej podawana z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Fińska wersja ogórków kiszonych różni się znacząco od polskiej. Ogórki kiszone w Finlandii to suolakurkku, czyli suola - sól + kurkku - ogórek, i są one w niestety bardzo, bardzo słone. Pamiętam jakie przerażenie malowało się na twarzy pielęgniarki, kiedy będąc w ciąży powiedziałam, że objadam się ogórkami kiszonymi. Natychmiast mi przypomniała, że nie powinnam ich jeść, bo zawierają zbyt dużo soli. Musiałam jej tłumaczyć, że na szczęście są tutaj jeszcze polskie i rosyjskie ogórki - zdecydowanie lepsze i nie tak słone ;-) Dodatkowo ogórek kiszony najczęściej występuje w wersji bez czosnku, bo przecież z czosnkiem to już jest inny produkt - valkosipuli suolakurkku , czyli słone ogórki z czosnkiem ;-)





Składniki - na jedną małą pieczeń
400g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
250 ml śmietanki - im bardziej tradycyjnie, tym większa zawartość tłuszczu.
1płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Bułkę tartą wsypać do kubeczka, zalać śmietanką i odstawić na 5-10 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, można ją również podsmażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki wymieszać. Uformować otrzymaną masę według własnego pomysłu lub potrzeby. Piec 30-45 minut w temperaturze 200 stopni.




Moja wersja z sosem śmietanowym z płatkami jęczmiennymi z soczewicą, pietruszką i oczywiście ogórkami.
Sos śmietanowy powstał przy okazji robienia klopsików. Jest on bardzo łatwy. Po prostu na patelnie na której smażą się klopsiki dodajemy 250 ml śmietanki, ziele angielskie i kilka liści laurowych, czekamy chwilkę i gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz