piątek, 29 kwietnia 2016

Niezawodna ciabatta


Bardzo lubie fiński żytni chleb, ale przychodzą takie dni kiedy mam ogromną ochotę na białe pieczywo, wtedy robię ciabattę. Wychodzi zawsze. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z masłem, oliwą lub na słodko z miodem.




Składniki

375 ml wody
10g drożdży
1/2 łyżki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
900ml mąki pszennej

Przygotowanie

Rozkruszone drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól, oliwę i zamieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Wyłożyć ciasto na stolnicę/blat/cokolwiek i wyrabiać przez około 10 minut. Można też wyrabiać w misce, ale według mnie wygodniej na stolnicy.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie uformować dwie ciabatty, położyć na blaszcze, przykryć i zostawić na jeszcze 20-30 minut. Piec w temperaturze 225 stopni przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz