wtorek, 26 kwietnia 2016

Perunasalaatti - sałatka ziemniaczana




Perunasalaatti w Finlandii występuje w wielu wariantach. Dzisiaj przedstawiam bardzo podstawowy przepis. Sałatka ziemniaczana z parówkami należy do tradycyjnych dań przygotowywanych z okazji Vappu.



Składniki
5 dużych ziemniaków
1 czerwona cebula
1 jabłko
3-4 ogórki konserwowe
4 łyżeczki kaparów

sos

3 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%) - można również użyć gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
pieprz cytrynowy do smaku



Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki, cebulę oraz ogórki pokroić w kostkę.
Przygotować sos i połączyć z pokrojowymi warzywami. Na koniec posypać kaparami.







W naszym domu, ze względu na alergię jednego z domowników nie dodaję jabłka, ale też smakuje całkiem nieźle.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz