Ravunpyrstösalaatti - sałatka z rakami



Finlandia jest najpiękniejsza na wiosnę, szczególnie w maju, kiedy następuje jedna wielka zielona eksplozja. Szare i ponure miasta stają się zielone, kolorowe, piękne po prostu. Jeżeli planujecie odwiedzić Finlandię, to polecam miesiące od maja do września, zdecydowanie odradzam koniec października, listopad i marzec, wtedy jest szaro, buro i depresyjnie.


Dzisiaj proponuję wam pyszną, lekką i szybką sałatkę z rakami w lekkim jogurtowym sosie. Już nie mogę doczekać się wiosny i lata, a ta sałatka bardzo kojarzy mi się z latem, może dlatego, że najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami... ech, rozmarzyłam się ;-) Sezon na raki i na rapujuhlat (dosł. przyjęcia rakowe) jest co prawda jeszcze bardzo daleko, bo dopiero pod koniec sierpnia, ale taką sałatkę możemy przygotować już teraz.



Składniki (dla dwóch osób jako główne danie)

1 opakowanie ogonów raków w zalewie około 200g, nalepiej bez żadnych przypraw
3-4 średnie ziemniaki
pół dużego ogórka
1 pomidor
1 szalotka
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka drono posiekanego koperku
sól i biały pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
sok z połówki cytryny do pokropienia salatki

Przygotowanie
Koperek, sól, pieprz wymieszać z jogurtem.
Ugotowane ziemniaki, szalotkę, ogórka i pomidora pokroić w dowolnej wielkości kawałki wymieszać z sosem jogurtowym. Tak przygotowane warzywa przełożyć na głęboki talerz, następnie położyć raki, dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać pietruszką. Bardzo dobrze smakuje z białym winem lub dobrym cydrem.





Komentarze

Popularne posty