Tippaleipä





Tippaleivät (l.m.), to chrupiące ciasteczka w kształcie gniazdek lub mózgu (jak kto woli), smażone w głębokim tłuszczu  posypane cukrem pudrem. Są one nieodłącznym elementem najbardziej szalonego fińskiego święta - Vappu.






Składniki

3 jajka
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
150ml mleka
300 ml + 1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny - opcjonalnie

cukier puder do posypania
około 700ml oleju do smażenia.


Przygotowanie

Jaja roztrzepać, dodać cukier, sól, mleko i zamieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
Wszystkie fińskie gospodynie domowe (obecnie) do robienia tippaleipä używają butelek po keczupie, ja też tak robię. Tak więc, do umytej butelki wlewamy ciasto, dzięki czemu będzie nam o wiele łatwiej smażyć ciastka.
Do rozgrzanego oleju wyciskamy ciasto tworząc gniazdka. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ciastka będą jasno brązowe. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.



Komentarze

Popularne posty