czwartek, 21 kwietnia 2016

Uunilohi - Łosoś z piekarnika w śmietanie z koperkiem



Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że nie dodałam tutaj jeszcze jednego z najpopularniejszych przepisów na łososia -  pieczony w śmietanie z solą, pieprzem i koperkiem - z takim łososiem lub pstrągiem tęczowym najczęściej spotkacie się w Finlandii.  Skąd ten pstrąg tęczowy? Finowie też czasami mylą obie ryby, łosoś to lohi, a pstrąg tęczowy to kirjolohi. Finowie uwielbiają skracać słowa, tak więc często lohi i lohi nie robi większej różnicy. Różnica między rybami jest, łosoś jest grubszy i ma jaśniejszy kolor, ale najczęściej przygotowuje się je w podobny sposób ponieważ smak jest podobny.

To kolejny bardzo łatwy przepis niewymagający szczególnych umiejętności kulinarnych.
Bardzo pomocnym narzędzięm będą szczypce, dzięki którym pozbędziemy się ości. Jeżeli lubicie ryby, to polecam kupić szczypce, bardzo dobra inwestycja na przyszłość ;-)





Składniki
1 filet z łososia, około 1kg
250 ml śmietanki
sól
pieprz do smaku
sok z połówki cytryny
koper suszony lub świeży w zależności od pory roku ;-)




Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 175  stopni.
Filet oczyścić, wyciągnąć ości, opłukać oszuszyć i pozbyć się skóry (jeżeli zostawicie skórę to też nic wielkiego się nie stanie ;-) ).
Posypać solą, pieprzem i skropić cytryną.  Łososia polać śmietanką i posypać koperkiem. Piec 30 - 40 minut, w zależności od grubości ryby. Podawać z ziemniakami.







3 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda! Z chęcią zjadłabym takiego!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka śmietanka ? Kwaśna słodka ? Ilu procentowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodka, taka w kartoniku, a zawartość tłuszczu w zależności od upodobań. Im bardziej tradycyjnie, tym więcej tłuszczu, czyli od 20% wzwyż.

      Usuń