Kainuulainen kalakeitto - Zupa rybna z regionu Kainuu



Co wyróżnia tę zupę od innych zup rybnych? To że jest lekko zagęszczona mąką żytnią. Według moich informacji zagęszczanie mąką żytnią jest typowe dla tej części Finlandii.
Jak nazwa wskazuje, podstawą tej zupy są ryby, najczęściej okonie, szczupaki lub inne z pobliskich jezior, rzadziej łosoś. Ziemniaki i ryby, są w całości, lub pokrojone na duże kawałki, przez co zupa wygląda bardzo rustykalnie. Finowie zwykle nie zaprzątali sobie głowy estetycznymi aspektami sztuki kulinarnej. Po prostu, najczęściej jedli to, co akurat mieli. Należy pamiętać, że Finlandia była bardzo biednym krajem, dodatkowo surowy klimat skutecznie ograniczał różnorodność i dostępność pożywienia. Jedzenie przecież dopiero stosunkowo niedawno przestało pełnić jedynie funkcję zaspokojenia głodu.
Kainuulainen kalakeitto ogranicza się do kilku składników - ryb, ziemniaków, cebuli i soli, w mojej wersji znajdzie się jeszcze marchew, liść laurowy i koperek - czyste szaleństwo.



Składniki

1kg ziemniaków twardych do zupy
800g różnych ryb w tym przypadku małe okonie i szczupak
2l wody lub bulionu rybnego (w wersji luksusowej)
2 marchewki
1 duża cebula
1 liść laurowy
8 ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
koperek
2 łyżki masła

50 ml zimnej wody
3 łyżeczki mąki żytniej


Główne składniki zupy pochodzą z tego jeziora


Przygotowanie

Ryby oczyścić, opłukać, pokroić, jeżeli są duże. Wlać wodę lub bulion do garnka i zagotować. Przygotować ziemniaki, marchew i celubę. Do gotującej wody dodać ryby, pieprz i liść laurowy, gotować około 5 minut. Następnie wyciągnąć ryby, najlepiej łyżką cedzakową.
Dodać ziemniaki, a po pięciu minutach marchewki, po kolejnych pięciu pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy ryby nieco ostygną, zaczyna się najlepsza zabawa, czyli wyciąganie ości.
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zagęścić zupę. W małym kubeczku dobrze wymieszać wodę i mąkę żytnią, powoli dolewać do zupy. Zagotować przez kilka minut. Na sam koniec dodać ryby, zagotować kilka minut, dodać masło, pokrojony koperek, i gotowe!



Komentarze

Popularne posty