Kerroskiisseli - Piętrowy kisiel
Kerroskisseli- oznacza dosłownie piętrowy/warstwowy kisiel, który zazwyczaj składa się się z warstwy owocowej i mlecznej. To jeden z ulubionych domowych deserów małych Finów.
Ponieważ sezon rabarbarowy w pełni, a ja lubię rabarbar, tak więc dzisiaj będzie rabarbarowo-mlecznie.
Składniki
Kisiel rabarbarowy
500ml rabarbaru pokrojonego w około centymetrowe plasterki
300ml wody
100ml cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Kisiel mleczny
(tego zrobiłam znacznie mniej, bardziej dla dekoracji, więc jeżeli macie ochotę na więcej, to pamiętajcie o zwiększeniu ilości składników.)
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Rabarbar umyć, osuszyć i obrać, jeżeli ma twardą skórkę. Następnie pokroić w około centymetrowe plasterki. Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą. Kiedy rabarbar będzie miękki zestawić z ognia i powoli dodawać mąkę ziemniaczaną. Zagotować minutę, i gotowe!
Z wersją mleczną postępujemy podobnie. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i ziarenka wanilii, zagotować. Zestawić z ognia dodać powoli mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotować przez dosłownie minutę. Przestudzony kisiel ułożyć warstwami.
Komentarze
Prześlij komentarz