piątek, 27 maja 2016

Kerroskiisseli - Piętrowy kisiel




Kerroskisseli- oznacza dosłownie piętrowy/warstwowy kisiel, który zazwyczaj składa się się z warstwy owocowej i mlecznej. To jeden z ulubionych domowych deserów małych Finów.
Ponieważ sezon rabarbarowy w pełni, a ja lubię rabarbar,  tak więc dzisiaj będzie rabarbarowo-mlecznie.

Składniki
Kisiel rabarbarowy
500ml rabarbaru pokrojonego w około centymetrowe plasterki
300ml wody
100ml cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Kisiel mleczny
(tego zrobiłam znacznie mniej, bardziej dla dekoracji, więc jeżeli macie ochotę na więcej, to pamiętajcie o zwiększeniu ilości składników.)
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Rabarbar umyć, osuszyć i obrać, jeżeli ma twardą skórkę.  Następnie pokroić w około centymetrowe plasterki.  Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą. Kiedy rabarbar będzie miękki zestawić z ognia i powoli dodawać mąkę ziemniaczaną. Zagotować minutę, i gotowe!
Z wersją mleczną postępujemy podobnie. Mleko wlać do garnka, dodać cukier i ziarenka wanilii, zagotować. Zestawić z ognia dodać powoli mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotować przez dosłownie minutę. Przestudzony kisiel ułożyć warstwami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz