środa, 4 maja 2016

Paistettu kuha - smażony sandacz


Smażony na maśle sandacz (fin. kuha) na lekko miodowej sałacie - proste smaki i połączenia są najlepsze!
Mam ogromną niechęć względem wszelkich panierek, dlatego pewnie nigdy nie znajdziecie na moim blogu przepisu na panierowaną rybę, kurczaka, czy innego kotleta. Nie lubię, po prostu.

Sandacz jest popularną rybą w Finlandii, występuje głównie w jeziorach, rzekach  południowej i środkowej części kraju. Ale też spotkamy go w niezbyt słonych wodach Zatoki Fińskiej.  Najbardziej wysunięte na północ miejsce występowania sandaczy na świecie, to jeziora w fińskiej Laponii (Kemi oraz jeziora w Tengeliö).
Sandacz jest bardzo smakowitą rybą, według mnie najlepiej smakuje usmażony na maśle lub ugotowany w lekkim bulionie. Nie jest trudny w obsłudze - ości są duże, więc łatwo się ich pozbyć. 



Składniki
Filety z sandacza, w zależności od ilości chętnych
masło do smażenia
sól, pieprz
sok z cytryny

sałatka - najprostsza

zielenina według uznania ;-) na zdjęciu mieszanka, rukoli, młodych liści szpinaku, listki buraczków i zwykła sałata.
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
kawałek ogórka
cebulka dymka
(podsmażone szparagi, tylko ze względu na szparagowy sezon - można pominąć)

Przygotowanie
Filety  oczyścić, jeżeli tego wymagają, wyciągnąć ości, opłukać, osuszyć. Następnie posypać solą, pieprzem oraz skropić cytryną. Smażyć na rozgrzanym maśle przez kilka minut z każdej strony - zależy od grubości filetów.

Sałatę umyć, osuszyć. Ogórka i  cebulkę umyć, pokroić tak jak chcemy. Wymieszać oliwę z miodem, sokiem z cytryny, dodać pieprz oraz sól. Polać sałatę, wymieszać i gotowe!



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybę, wprosiłabym się zatem do Ciebie na to danie :)
    ale trochę daleko do Ciebie, serdecznie pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jestem w lesie (dosłownie), ale jak wrócę do Helsinek to zapraszam :)

      Usuń
  2. smak tkwi w prostocie i to danie jest właśnie tego przykładem :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podane, żadna topowa restauracja nie powstydziłaby się podać takiego sandacza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo,za tak miły komplement. :)

      Usuń